Damaged skin - Scars

Huden isolerar och skyddar kroppen från den yttre miljön. När huden är skadad aktiverar kroppen automatiskt ett naturligt biologiskt fenomen: läkning.
Det är en komplex återställande process under vilken kroppen behöver stoppa blödningen och skydda, rengöra och stänga såret. Den skadade vävnaden måste byggas om för att likna den ursprungliga vävnaden så nära som möjligt.
 

Step 1

Steg 1: Priming (varar två till fyra dagar)
Först bildas en propp (tack vare blodplättar) för att stoppa blödningen. Därefter kommer kroppen mycket snabbt att förbereda sig för att bekämpa infektioner och försvara sig mot mikrober och främmande kroppar. Skadade vävnader förstörs tack vare speciella celler som absorberar dem. Blodkapillärerna är mer genomträngliga och främjar rörelsen av blodplasma och immunceller (t.ex. antikroppar) till det drabbade området.

Step 2

Steg 2: Reparation (varar 10 till 15 dagar)


De små kärlen som skadades under hudtraumat kommer gradvis att återuppbygga sig själva. Kroppen börjar fylla i den förlorade substansen med en ny vävnad genom att syntetisera kollagen -fibrerna med fibroblaster. 
Ett epitel bildas på det översta lagret av huden. Samtidigt kommer såret att krympa, vilket gör att sårets kanter kan dra ihop sig tills såret stängs helt. Många celler och molekyler aktiveras. Denna process är viktig för att förhindra estetiska skador, med tanke på att alla inte läker på samma sätt. Ju mörkare hud och ju yngre vi är, desto högre är risken för ett synligt ärr. Dessutom är läkning mindre effektiv på vissa kroppsdelar, inklusive bröst, bröstben, rygg och leder.

Step 3

Steg 3: Mognad (varar två månader till två år)


Under detta steg blir kollagen - och elastinfibrerna tätare och växer för att strukturera huden. Kärlbädden kommer också att förbereda sig för att återgå till ett "normalt" tillstånd. Som ett resultat kommer hudens motståndkraft och elasticitet att öka, vilket gör att den blir fastare. Det läkta området förblir skört i två år medan huden återställs till sin ursprungliga balans.

Skador kan klassificeras utifrån sina biologiska och kliniska egenskaper: hur mycket fukt/näring de behöver och hur mycket de behöver täckas/skyddas

Det finns tre klasser av skador:

Vätskande skador: skador utsatta för maceration (uppmjukning av vävnad) som måste torkas ut med en icke-tätande produkt som låter huden andas

  • Blöjeksem
  • Maceration av hudveck
  • Vattkoppor som vätskar
  • Blåsor

 

Ej vätskande skador: ytliga till måttliga skador eller sår som behöver fukt från en semi-tätande produkt som andas

  • Efter ett kirurgiska ingrepp (t.ex. suturer)
  • Skärsår, skrapsår och andra mindre skador efter att såret har torkat
  • Vattkoppor i läkningsfasen
  • Efter ett kosmetiskt ingrepp (t.ex. peeling, laserbehandling, permanent hårborttagning, tatuering och tatueringsborttagning)
  • Ej vätskande blöjutslag
  • Strålbehandling

 

Ej vätskande skador: måttliga till stora skador som kräver lipidpåfyllande näring från en tätande produkt som bildar en barriär:

  • Fnasiga, torra fläckar, pulpit (inflammation i huden), med mera
  • Brännskador
  • Klåda
  • Laserslipningar

Body areas

Först och främst är det viktigt att ta hänsyn till var ärret finns; vissa delar av kroppen läker inte lika bra som andra.
Det finns till exempel en risk att kanterna på ett sår som ligger på ryggen eller bröstet separeras, vilket medför en ökad risk för hypertrofisk eller keloid ärrbildning.
Sår på knän eller vrister kräver lång läkningstid. Det är viktigt att noggrant övervaka dessa och ta hand om dem regelbundet för att främja korrekt läkning.
Genetik spelar också en mycket viktig roll. Du bör alltid utgå ifrån tidigare ärr för att bedöma riskerna för felaktig läkning. Tänk på att läkningsprocessen inte är över när ärret väl har slutit sig; läkningen tar flera månader och varierar från en individ till en annan.

Hour

När ärret har slutits bör du vidta några försiktighetsåtgärder i flera månader. Beroende på var ärret sitter på kroppen bör du se till att det inte utsätts för tryck (bär till exempel inte tunga saker om ärret sitter på ryggen) eftersom det ökar risken att kanterna separerar, vilket kan orsaka att ärrbildningen ökar.
Ärret ska utvecklas så naturligt som möjligt, men vissa produkter kan begränsa sårskorpor, klåda och smärta, vilket påverkar läkningskvaliteten.

Sun

Slutligen är det mycket viktigt välja en optimal solskydds -produkt med hög skyddsfaktor, applicera den ofta för att uppnå varaktigt skydd mot UV-strålning. Skadad hud som utsätts för UV-strålning är mer benägen att drabbas av hyperpigmentering efter ärrbildning. Att skydda sig är inte bara viktigt på sommaren; du utsätts för UV-strålning under hela året, även genom moln, fönster, vindrutor och liknande. Risken för att ärr orsakar hyperpigmentering varar vanligtvis i sex månader, men kan fortsätta i upp till två år. Endast en läkare kan utvärdera om risken har minskat.

Vissa människor har en tendens att uppleva svår läkning. Ett hypertrofiskt ärr är ett aktivt ärr som sväller upp och blir rött sex veckor till tre månader efter ingreppet. Det kan långsamt utvecklas till en keloid. Det finns också fall av onormal läkning där cellulära och vaskulära flöden fortsätter att utvecklas runt ärret.
I samtliga fall bör du få ditt ärr kontrollerat inom tre månader, samt rådgöra med en läkare om det svullnar upp eller blir rött.

Weakened skin

VAD BÖR JAG GÖRA?

VARJE DAG

Skydda det skadade området enligt din läkares instruktioner. Om det rör sig om en mindre skada, som inte krävt läkarbesök, bör du börja med att desinficera såret och sedan välja en vårdande produkt som passar för den typen av skada. Prata med din apotekspersonal om du har några frågor. Om det skadade området kommer att utsättas för dagsljus bör du skydda det från UV-strålning; använd solskydd tills huden är helt reparerad för att undvika hyperpigmentering som kan orsaka ett permanent märke.

RENGÖRING

Det är viktigt att rengöra och desinficera alla typer av sår innan du applicerar en behandlande produkt.

HUDVÅRD

De tre huvudtyperna av skador/sår som beskrivs ovan kräver olika behandlingar för att skapa en miljö som främjar reparation av huden och tillgodoser dess specifika behov: uttorkning, återfuktning, näring, osv. Välj reparerande behandlingar som innehåller lugnande aktiva ingredienser för att minska ihållande obehag och klåda under reparationsfasen. De måste också ha antibakteriella aktiva ingredienser för att förhindra att bakterier sprids. Alla dessa produkter – som kommer att hjälpa till att optimera reparationsprocessen – är avsedda för användning på mindre skador eller sår, eller efter att du har slutfört den behandling som ordinerats av din läkare.